Püspökszentlászló: Kastély és arborétum

A település elnevezését a legenda szerint Szent László királyról kapta, aki egy alkalommal ezen a vidéken, a Zengő rengetegében vadászott. Ez a terület abban az időben királyi birtok volt, és jó vadászterület. A hagyomány szerint a bölényvadászat alatt hirtelen nagy vihar tört ki a Zengő felett. A király kíséretével együtt egy remetebarlangban húzódott meg. Mindez 900 éve történt. A király hálából a szerencsés megmeneküléséért kis kápolnát emeltetett a hegyoldalban élő remeték számára. Ez az építmény lett a település alapja.  A remete szerzetesek Szent László egyházának kezdték nevezni a területet. Ebben az időben – Kr. utáni 11. században – már állott Pécsváradon a Szent István által alapított bencés monostor. Korabeli dokumentum nincs arra vonatkozóan, hogy Szent Lászlón is létezett volna bencés kolostor, de bizonyos, hogy a Zengő ezen északi oldalában, főként az itt lévő barlangokban sok remete élt....

1973-ban felújították a templomot. A templom orgonáját a pécsi Angster-gyár építette. A kastélyt és a templomot 1906-ban kötötték össze egy nyaktaggal. Mindkét épület műemlék.

Hettyey Sámuel püspök a kastély környezetét is rendbe hozatta. A nyaralót övező mintegy 6 kh területet parkosította. A parkba különleges fákat és díszbokrokat ültettek, amelyet alácsöveztek, hogy a fákat öntözni lehessen. Ennek érdekében a kastéllyal szembeni oldalon egy 16 köbméteres víztározót építtetett, amelybe a vizet villanymotoros szivattyúval nyomatták fel. Ebből látták el ivóvízzel a kastélyt, és a parkban létesített díszes Zsolnay szökőkutat is.
Csoportok (min.10 fő) bejelentkezését a latogatas@puspokszentlaszloikastely.hu e-mail címen, illetve a +36  30/2960-467 telefonszámon várják.

Látogatási  szándékot a látogatást megelőzően 3 munkanappal korábban jelezze.